Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Θεραπεία της Οσφυαλγίας (πόνος στην μέση) στην Ελλάδα:



Πονάω τη μέση μου, που να πάω ;





Μια Ποικιλία απο Τυχαίες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις


Ο αριθμός των διαφορετικών προσεγγίσεων για την θεραπεία της μέσης στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί. Υπάρχουν πάνω απο 200 θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον χρόνιο πόνο της μέσης. Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται στους ασθενείς με λογική συνέχεια και συνέπεια.


Κάποτε οι ερευνητές Haldeman και Dagenais σε ένα άρθρο στο περιοδικό The Spine Journal συσχέτισαν το μέγεθος της αγοράς που υπάρχει για την θεραπεία της μέσης με ένα σούπερ μάρκετ που είναι δύσκολο στη περιήγηση. Όπως στα σουπερ μαρκετ έτσι και για τον πόνο της μέσης υπάρχει ποικιλία θεραπειών, οι οποίες  ταξινομούνται σε όμαδες-ράφια όπως τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, ανάλογα με τη κατηγορία των προϊόντων-θεραπειών και την επωνυμία του προϊόντος- θεραπευτές προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στην αγορά προσεγγίζοντας με διαφήμιση τους καταναλωτές-ασθενείς. 


Δυστυχώς λίγα θεραπευτικά κέντρα στην Ελλάδα προσφέρουν πάνω από μια χούφτα αποτελεσματικών θεραπειών


Σαν πρώτη προσέγγιση ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε λίγες επιλογές θεραπείας όπως, σε συμβουλές, σε οπιοειδή, άλλα φάρμακα, ενέσεις και φυσικοθεραπεία. Στη χειροπρακτική θεραπεία θα είχε μια διαφορερική σειρά επιλογών θεραπείας. Και πάλι, δεν θα τους παρουσιαζόταν ένα πλήρες μενού των δυνατών αποτελεσματικών θεραπειών.
Παρακάτω εμφανίζονται οι θεραπείες για μη ειδικό χρόνιο πόνο της μέσης οι οποίες φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικές σε τυχαίοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.


  • Χειρισμοί-Ανατάξεις Σπονδυλικής Στήλης
  • Μαλάξεις
  • Θεραπείες χαλάρωσης
  • Γιόγκα
  • Προγράμματα ασκήσεων
  • Βελονισμός
  • Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT)
  • Εντατική διεπιστημονική αποκατάσταση

Πολλές απο αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις θα πρέπει να  τις ψάξει ο ίδιος ο ασθενής και οι ασφαλιστικές εταιρίες των περισσοτέρων δεν καλύπτουν το κόστος για όλες αυτές τις διαφορετικές θεραπείες.
Και βέβαια, οι ασθενείς που πονάνε πολύ δεν είναι και οι πιο αποδοτικοί και επιλεκτικοί αγοραστές. Είναι δύσκολο ακόμη και στις καλές μας στιγμές να διακρίνουμε τις σωστές θεραπείες-αγορές για εμάς από αυτές που προωθούν οι "έμποροι" κλινικοί !! 
Οι Haldeman και Dagenais το συσχετίσαν με το να ψωνίζει κανείς σε σούπερ μάρκετ  του εξωτερικού τη στιγμή που πεινάει πολύ και είναι κουρασμένος. Συνθήκες όπου δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τις επιλογές μας πόσο μάλλον σε μια σημαντική απόφαση όπως την επιλογή θεραπείας για τον πόνο στη μέσης.
Το αποτέλεσμα είναι να μπερδεύεται περισσότερο ο ασθενής όσον αφορα την διάγνωση, τη θεραπεία και την αιτιότητα του πόνου! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου