Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ





Σαρικά Κλεάνθη, cert.MDT, CDT



Σε μερικές περιπτώσεις μετά από μαστεκτομή εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο) στο στήθος, στη μασχάλη και στο βραχίονα που φθάνει μέχρι τα δάκτυλα. Το οίδημα αυτό ονομάζεται λεμφοίδημα και μπορεί να  επιφέρει δυσκολία στην κίνηση του χεριού και πόνο όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 
Το λεμφοίδημα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πληγής που δημιουργείται με την αφαίρεση των λεμφαδενών.




Ενδείξεις πως υπάρχει λεμφοίδημα;


  • Πρήξιμο στο στήθος, ώμο και χέρι για πάνω απο 2 εβδομάδες
  • Αίσθηση ότι το χέρι είναι βαρύ 
  • Δερματικές αλλάγές, ξηρό δέρμα
  • Δυσκαμψία, μειωμένη κίνηση χεριού
  • Δυσκολία να χωρέσει το χέρι στο μανίκι μπλούζας
  • Δεν εφαρμόζουν τα δακτυλίδια, βραχιόλια



Λεμφοίδημα μετά απο μαστεκτομή


Η μείωση του οιδήματος γίνεται με τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, μια απαλή μέθοδο μάλαξης η οποία εφαρμόζεται με αργές ρυθμικές κινήσεις με στόχο την μείωση του οιδήματος. Η μάλαξη γίνεται απο κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή.





Για να διατηρηθεί το άκρο λεπτό χωρίς πρήξιμο, μετά τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, εφαρμόζεται επίδεση αρχικά και κατόπιν ειδικό γάντι ή μανίκι το οποίο θα τοποθετηθεί από έναν ειδικό. Η επίδεση γίνεται καθημερινά διότι μείωνεται προοδευτικά το οίδημα και η επίδεση πρέπει να γίνεται στο υπάρχον κάθε φορά μέγεθος.


Επίδεση αρχικά


Όταν το χέρι φθάσει, το μέγιστο δυνατό, κοντά στο μέγεθος του φυσιολογικού τότε εφαρμόζεται το συμπιεστικό μανίκι καθημερινά για να αποφεχθεί η επαναφορά του πρηξίματος. 


Μανίκι συμπίεσης




Το γεγονός ότι υπάρχει λεμφοίδημα δεν μπορεί να αλλάξει αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει την επιδείνωση τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου