Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

H Καθιστική Ζωή Αφαιρεί Χρόνια Ζωής



Η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν κάποιος περνάει την υπόλοιπη μέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα, σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος του καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.


Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, υπο την 'Αλπα Πατέλ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο "American Journal of Epidemiology", ανέλυσαν ομάδες ατόμων με συμμετοχή πάνω απο 123,000 άτομα για μια χρονικη περίοδο 13 ετών. Σε αυτή τη περίοδο συσχέτισαν το χρόνο που οι ανθρώποι κάθονταν ή ασκούνταν σε σχέση με τον κίνδυνο θνησιμότητας.



Αν και αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει και επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κακή διατροφή, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τον κίνδυνο θανάτου.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες απο 6 ώρες την ημέρα, είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, στη διάρκεια της 13ετούς μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερο απο 3 ώρες ημερησίως.


Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες απο έξι ώρες την ημέρα, είχαν 18% περισσότερο πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες απο 3 ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι οτι αυτές οι πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα.


Στις περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν ασκούνταν, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν 48% και 94% αντίστοιχα πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν.

Σύμφωνα με τον Πατέλ, η καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.



Πώς να το αντιμετωπίσετε;

  1. Να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά ή το πολύ 60 λεπτά
  2. Να ασκήστε καθημερινά 30 λεπτά
Είτε βλέπετε με τις ώρες τηλεόραση είτε δούλευετε σε γραφείο προτείνετε να σηκώνεστε κάθε μία ώρα για διάλειμμα απο το "καθισιό".
Η άσκηση που προτείνεται είναι το γρήγορο περπάτημα, η κηπουρική ή ακόμη ο καθαρισμός του σπιτιού. Οτιδίποτε κινεί το σώμα σας βοηθάει!!
Όταν βλέπετε τηλεόραση εκμεταλλευτείται τον χρόνο των διαφημίσεων για να σηκωθείτε και να τεντωθείτε.




Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η Θεραπεία της Οσφυαλγίας (πόνος στην μέση) στην Ελλάδα:



Πονάω τη μέση μου, που να πάω ;





Μια Ποικιλία απο Τυχαίες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις


Ο αριθμός των διαφορετικών προσεγγίσεων για την θεραπεία της μέσης στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί. Υπάρχουν πάνω απο 200 θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον χρόνιο πόνο της μέσης. Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται στους ασθενείς με λογική συνέχεια και συνέπεια.


Κάποτε οι ερευνητές Haldeman και Dagenais σε ένα άρθρο στο περιοδικό The Spine Journal συσχέτισαν το μέγεθος της αγοράς που υπάρχει για την θεραπεία της μέσης με ένα σούπερ μάρκετ που είναι δύσκολο στη περιήγηση. Όπως στα σουπερ μαρκετ έτσι και για τον πόνο της μέσης υπάρχει ποικιλία θεραπειών, οι οποίες  ταξινομούνται σε όμαδες-ράφια όπως τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, ανάλογα με τη κατηγορία των προϊόντων-θεραπειών και την επωνυμία του προϊόντος- θεραπευτές προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στην αγορά προσεγγίζοντας με διαφήμιση τους καταναλωτές-ασθενείς. 


Δυστυχώς λίγα θεραπευτικά κέντρα στην Ελλάδα προσφέρουν πάνω από μια χούφτα αποτελεσματικών θεραπειών


Σαν πρώτη προσέγγιση ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε λίγες επιλογές θεραπείας όπως, σε συμβουλές, σε οπιοειδή, άλλα φάρμακα, ενέσεις και φυσικοθεραπεία. Στη χειροπρακτική θεραπεία θα είχε μια διαφορερική σειρά επιλογών θεραπείας. Και πάλι, δεν θα τους παρουσιαζόταν ένα πλήρες μενού των δυνατών αποτελεσματικών θεραπειών.
Παρακάτω εμφανίζονται οι θεραπείες για μη ειδικό χρόνιο πόνο της μέσης οι οποίες φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικές σε τυχαίοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.


  • Χειρισμοί-Ανατάξεις Σπονδυλικής Στήλης
  • Μαλάξεις
  • Θεραπείες χαλάρωσης
  • Γιόγκα
  • Προγράμματα ασκήσεων
  • Βελονισμός
  • Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT)
  • Εντατική διεπιστημονική αποκατάσταση

Πολλές απο αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις θα πρέπει να  τις ψάξει ο ίδιος ο ασθενής και οι ασφαλιστικές εταιρίες των περισσοτέρων δεν καλύπτουν το κόστος για όλες αυτές τις διαφορετικές θεραπείες.
Και βέβαια, οι ασθενείς που πονάνε πολύ δεν είναι και οι πιο αποδοτικοί και επιλεκτικοί αγοραστές. Είναι δύσκολο ακόμη και στις καλές μας στιγμές να διακρίνουμε τις σωστές θεραπείες-αγορές για εμάς από αυτές που προωθούν οι "έμποροι" κλινικοί !! 
Οι Haldeman και Dagenais το συσχετίσαν με το να ψωνίζει κανείς σε σούπερ μάρκετ  του εξωτερικού τη στιγμή που πεινάει πολύ και είναι κουρασμένος. Συνθήκες όπου δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τις επιλογές μας πόσο μάλλον σε μια σημαντική απόφαση όπως την επιλογή θεραπείας για τον πόνο στη μέσης.
Το αποτέλεσμα είναι να μπερδεύεται περισσότερο ο ασθενής όσον αφορα την διάγνωση, τη θεραπεία και την αιτιότητα του πόνου!