Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΧΕΡΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ





Σαρικά Κλεάνθη, cert.MDT, CDT



Σε μερικές περιπτώσεις μετά από μαστεκτομή εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο) στο στήθος, στη μασχάλη και στο βραχίονα που φθάνει μέχρι τα δάκτυλα. Το οίδημα αυτό ονομάζεται λεμφοίδημα και μπορεί να  επιφέρει δυσκολία στην κίνηση του χεριού και πόνο όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 
Το λεμφοίδημα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πληγής που δημιουργείται με την αφαίρεση των λεμφαδενών.




Ενδείξεις πως υπάρχει λεμφοίδημα;


  • Πρήξιμο στο στήθος, ώμο και χέρι για πάνω απο 2 εβδομάδες
  • Αίσθηση ότι το χέρι είναι βαρύ 
  • Δερματικές αλλάγές, ξηρό δέρμα
  • Δυσκαμψία, μειωμένη κίνηση χεριού
  • Δυσκολία να χωρέσει το χέρι στο μανίκι μπλούζας
  • Δεν εφαρμόζουν τα δακτυλίδια, βραχιόλια



Λεμφοίδημα μετά απο μαστεκτομή


Η μείωση του οιδήματος γίνεται με τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, μια απαλή μέθοδο μάλαξης η οποία εφαρμόζεται με αργές ρυθμικές κινήσεις με στόχο την μείωση του οιδήματος. Η μάλαξη γίνεται απο κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή.





Για να διατηρηθεί το άκρο λεπτό χωρίς πρήξιμο, μετά τη μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης, εφαρμόζεται επίδεση αρχικά και κατόπιν ειδικό γάντι ή μανίκι το οποίο θα τοποθετηθεί από έναν ειδικό. Η επίδεση γίνεται καθημερινά διότι μείωνεται προοδευτικά το οίδημα και η επίδεση πρέπει να γίνεται στο υπάρχον κάθε φορά μέγεθος.


Επίδεση αρχικά


Όταν το χέρι φθάσει, το μέγιστο δυνατό, κοντά στο μέγεθος του φυσιολογικού τότε εφαρμόζεται το συμπιεστικό μανίκι καθημερινά για να αποφεχθεί η επαναφορά του πρηξίματος. 


Μανίκι συμπίεσης




Το γεγονός ότι υπάρχει λεμφοίδημα δεν μπορεί να αλλάξει αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει την επιδείνωση τους.




Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

How Sitting All Day Is Damaging Your Body and How You Can Counteract It

How Sitting All Day Is Damaging Your Body and How You Can Counteract It:

'via Blog this'

ΜΑΛΑΞΗ ΛΕΜΦΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ ;





Τι είναι λέμφος ;


Η λέμφος είναι το δεύτερο μετά το αίμα σημαντικό υγρό του σώματος. Το υγρό αυτό κυκλοφορεί μέσα στο λεμφικό σύστημα και προέρχεται απο διάφορους ιστούς του σώματος. Η λέμφος και η λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι σημαντική για την ανανέωση των υγρών μεταξύ κυττάρων  και για την άμυνα του οργανισμού.











Τι είναι το λεμφικό μασάζ;


Είναι ένα απαλό επιφανειακό μασάζ το οποίο γίνεται σε κάποιες, πρησμένες περιοχές του σώματος ή σε ολόκληρο το σώμα με συγκεκριμένη κατεύθυνση. 




Τι σκοπό έχει; 


Έχει σκοπό να ενεργοποιήσει το υγρό που προκάλεσε το οίδημα ( πρήξιμο ) ώστε να απομακρυνθεί απο τη πάσχουσα περιοχή και να επιστρέψει στη κυκλοφορία του σώματος.




Πότε εφαρμόζεται;


Εφαρμόζεται σε :
  • Λεμφοίδημα άνω άκρου μετά απο μαστεκτομή

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

  • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια


  • Λεμφοίδημα κάτω άκρου

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ


  • Σε οίδημα ( πρήξιμο ) μετά απο τραυματισμό



  • Αποτοξίνωση
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
  • Τοπικό πρήξιμο στο πρόσωπο και σε άλλες περιοχες του σώματος
  • Λιποίδημα
Λιποίδημα


Τι είναι λεμφοίδημα;

Το οίδημα ή πρήξιμο ενός τμήματος του σώματος κυρίως των άκρων που προκαλείται απο την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού.

  

Ενδείξεις οτι υπάρχει λεμφοίδημα;

  • Πρήξιμο στο στήθος, ώμο και χέρι ή πόδι για πάνω απο 2 εβδομάδες
  • Αίσθηση ότι το χέρι ή πόδι είναι βαρύ 
  • Δερματικές αλλάγές, ξηρό δέρμα
  • Δυσκαμψία, μειωμένη κίνηση χεριού ή ποδιού
  • Δυσκολία να χωρέσει το χέρι σε μανίκι μπλούζας ή το πόδι σε παντελόνι και παπούτσι.



Σαρικά Κλειώ, Φυσικοθεραπεύτρια

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΑ !

ΚΡΑΤΑΤΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ !




ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ, η εικονογράφηση δείχνει με ακρίβεια την κίνηση που διαγράφει, σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, το κεφάλι ενός επιβάτη ο οποίος αμέλησε να ρυθμίσει σωστά το προσκέφαλο του. Τα συγκεκριμένα προσκέφαλα δεν βρίσκεται εκεί για να ξεκουράζουμε το κεφάλι μας. Υπάρχουν για να προφυλάσσουν τον αυχένα όταν χρειαστεί, πράγμα που συμβαίνει μόνο όταν ρυθμίζονται σωστά, δηλαδή κοντά στο κεφάλι και με το πάνω μέρος τους τουλάχιστον στο ύψος των αυτιών.

 Όπως έδειξε έρευνα των ασφαλιστικών εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 80% των Βρετανών οδηγών και επιβατών δεν ρυθμίζουν σωστά τα προσκέφαλά τους, ρισκάροντας σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα. Φανταστείτε τι συμβαίνει στους Ελληνικούς δρόμους. 


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Squash rated the healthiest sport by Forbes Magazine





A RECENT survey in business magazine Forbes has rated squash as the healthiest sport of all.
Forbes asked fitness experts to score a selection of sports in four areas, including cardiorespiratory endurance, muscular strength, muscular endurance and flexibility.
The report also incorporated scoring on calories burned and injury risk.
Squash was the winner, knocking over much more popular sports such as rowing, running, cycling and swimming.
"It is a great cardiac workout and it uses all your muscles."
According to the Forbes article the best thing was you don't feel you are getting fit - you are just running around having fun.

10 healthiest sports
  1. Squash
  2. Rowing
  3. Rock climbing
  4. Swimming
  5. Cross-country skiing
  6. Basketball
  7. Cycling
  8. Running
  9. Pentathlon
  10. Boxing

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σύνοψη των Ευρωπαϊκών συστάσεων για τη θεραπεία της οξείας μη ειδικής χαμηλής οσφυαλγίας


Παρακάτω ακολουθούν οι Ευρωπαϊκές κλινικές οδηγίες για την θεραπεία της οξείας οσφυαλγίας (πόνος χαμηλά στην μέση) όπως έχουν συμφωνηθεί από τις περισσότερες μεγάλες εδικότητες στον χώρο της Σπονδυλικής Στήλης (Ορθοπεδικοί, Ρευματολόγοι, Φυσικοθεραπευτές, Χειροπράκτες, Οστεοπαθητικοί, Επιδημιολόγοι, Ιατροί Γενικής Ιατρικής)

• Δώστε επαρκείς πληροφορίες για να καθησυχάσει ο ασθενής.
• Μην προτείνετε ξεκούραση στο κρεβάτι ως θεραπεία.
• Συμβουλέψτε τους ασθενείς να παραμείνουν ενεργοί και να συνεχίσουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασία, εάν είναι δυνατόν.
• Συνταγογράφηση φαρμάκων, εάν είναι αναγκαίο για την ανακούφιση του πόνου. Πρώτη επιλογή παρακεταμόλη, δεύτερη επιλογή ΜΣΑΦ (αντιφλεγμονώδη).
• Προσθέστε μια σύντομη πορεία  μυοχαλαρωτικών αν τα  αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αποτύχει να μειώσουν τον πόνο.
• Παραπομπή για χειρισμούς της σπονδυλικής στήλης (ανατάξεις από Χειροπράκτη, Ειδ. Φυσικοθεραπευτή, Οστεοπαθητικό κτλ)  για τους ασθενείς που δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητές.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η Λογική του Οσφυϊκού Ρολού (Μαξιλαράκι Μέσης)





Η Λογική του Οσφυϊκού Ρολού

Βασικές αρχές της λόρδωσης, του ¨ερπισμού¨ και της αυτοθεραπείας της σπονδυλικής στήλης.



Νωθρός, Καμπουριασμένος, Γυρτούς ώμους, Κατσουφιασμένος. 


Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες για τα θέματα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση για την σωστή φροντίδα τής μέσης συχνά παραμελείται. Οι περισσότεροι απο εμάς δεν προσέχουμε τη στάση μας, συμβαίνει καθημερινά. 
Οί συνήθειες της καθιστής στάσης συγκεκριμένα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν.

Υγιής Συνήθειες

Με εξαίρεση τίς περιπτώσεις τραυματισμού, πολλά άτομα πού υποφέρουν απο αυχενικά και οσφυϊκά προβλήματα αναφέρουν ότι ο μυοσκελετικός πόνος εμφανίστηκε ¨χωρίς προφανή λόγο¨. Ξεχνάνε τις συνέπειες μακροχρόνιων συνηθειών. Κι’ όμως, οί παρατεταμένες στάσεις και κινήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη προδιάθεση μυοσκελετικών προβλημάτων.


Λόρδωση

Λόρδωση είναι η φυσιολογική καμπύλη, (κύρτωμα)της σπονδυλικής στήλης πού βρίσκεται χαμηλά στη μέση καί εμφανίζεται χαρακτηριστικά όταν είμαστε όρθιοι ενώ εξαφανίζεται όταν καθόμαστε.
Αποτελεί φυσιολογικό χαρακτηριστικό της οσφυϊκής μοίρας.
Η νωθρή καθιστή στάση (σκύψιμο) είναι το αντίθετο της λόρδωσης. Οί κλινικές
και βιομηχανικές μελέτες αναφέρουν ότι η πρόσθια κλίση του κορμού στην καθιστή στάση έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβάνοντας συσσωρευμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στούς μεσοσπονδύλιους δίσκους.


Πώς μπορύμε να αποφύγουμε τις καμπτικές στάσεις όταν καθόμαστε;

Όταν καθόμαστε με πρόσθια κλίση:
  • Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι πιέζονται πρόσθια.
  • Η ενδοδισκική πίεση αυξάνεται.
  • Μεταφέρεται υγρό. Αυτό αφυδατώνει και στερεί την θρεπτικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι έχουν ήδη μειωμένη ικανότητα για ανάπλαση και αποκατάσταση δίοτι δεν αγγειώνονται.
  • Η φυσική αντίσταση των σπονδυλικών συνδέσμων βαθμιαία μειώνεται.
  • Τέλος, η σπονδυλική στήλη ειναί πιο αδύναμη και πιο επιρρεπής σε τραυματισμό σ’ αυτή τη στάση.


Ερπισμός

Σκεφτείται για λίγο τη μετακόμιση ή ανακαίνιση που έχετε κάνει κάποτε. Θυμάστε τα επεισόδια πόνου μετά από παρατεταμένο σκύψιμο; Η αργή αποκατάσταση; Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε από πρώτο χέρι βιώσει τον ερπισμό.
΄Οταν εφαρμόζεται συνεχή τάση σε κολλαγονώδης δομές, όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, με τον καιρό οι ίνες σιγά-σιγά αναμορφώνονται καθώς νερό και θρεπτικές ουσίες συμπιέζονται από τούς ιστούς. Η βαθμιαία αλλαγή του σχήματος λέγεται ερπισμός.
Ο ερπισμός δεν είναι μόνιμος, ωστόσο ο βαθμός αποκατάστασης μπορεί να είναι πολύ αργός. Η συνεχής κάμψη της μέσης και του αυχένα προάγει τον ερπισμό και οδηγεί σε δομικά αδύναμη σπονδυλική στήλη, ευαίσθητη σε τραυματισμό. Αυτό είναι συχνό σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως κατασκευαστές σκεπής και οικοδόμους. Ας μήν ξεχνάμε και τα επαγγέλματα με παρατεταμένη καθιστή θέση σε γραφείο.

Βασικές Αρχές του Ερπισμού:
  • Οί μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αλλάζουν σχήμα σιγά σιγά.
  • Η αλλαγή δεν είναι μόνιμη αλλά η επαναφορά μπορεί να αργήσει.
  • Συχνό φαινόμενο σε επαγγέλματα με εντατική χρήση της μέσης και παρατεταμένη νωθρή καθιστή θέση.


Συμβουλές γιά Υγιή Σπονδυλική Στήλη :

Χρησιμοποιείστε οσφυϊκό ρολό. Η μέθοδος Mckenzie προτείνει την καθημερινή χρήση του οσφυϊκού ρολού γιά άμεση διόρθωση της λόρδωσης γιά σπονδυλική στήλη χωρίς προβλήμτα και αυτοδιαχείρηση του χρόνιου αυχενικού και οσφυϊκού πόνου. Τα ORIGINAL McKENZIE οσφυϊκά ρολά υπάρχουν σε διάφορα σχήματα , μεγέθη και πυκνότητες για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.


Τα ORIGINAL McKENZIE Οσφυϊκά Ρολά
  • Μέγιστη υποστήριξη και άνεση.
  • Εξαιρετικής ποιότητας αξιόπιστου υλικού πού διαρκεί.
  • Καινούργιο υλικό πού δεν ζαρώνει και αντέχει περισσότερο απο ποτέ.


ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ 19Α, Ρόδος, Τηλ : 2241020982, e-mail : chiropractico@hotmail.com