Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Όνειρα Γλυκά !!!


Better Sleep
News

Ο ύπνος  παρέχει ξεκούραση και ανανέωση για το σώμα και τη ψυχή. Μπορούμε να περάσουμε 8 ή περισσότερες ώρες στο κρεββάτι. Φυσικά όμως ο καλός ύπνος είναι κάτι περισσότερο απο το να περνάμε κάποιες ώρες στο κρεββάτι. Υπάρχει ένας     ¨ ποιοτικός  παράγοντας ¨ στον ύπνο που θα καθορίσει πώς θα είμαστε όταν ξυπνήσουμε.
Πολλοί ανθρώποι ξυπνούν με κακουχία, είναι δύσκαμπτοι και με αίσθημα κόπωσης. Σε αυτή τη περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η παρατεταμένη κακή στάση, το μαξιλάρι ή το ακατάλληλο στρώμα. 

Το μαξιλάρι είναι σημαντικός παράγοντας του αποτελεσματικού ύπνου, καθώς στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα γαι πολλές ώρες. Το ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και αυχενικά προβλήματα.

Τό στρώμα πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά, αν σκεφτούμε ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεββάτι. Το κατάλληλο στρώμα είναι εκείνο το οποίο προσφέρει στην σπονδυλική στήλη την στήριξη που χρειάζεται.

Η στάση του ύπνου είναι επίσης σημαντική, καλό είναι να αποφεύγετε την πρηνή στάση ( μπρούμητα )διότι κάποιες αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας φθάνουν στην μέγιστη τροχιά στροφής, θέτοντας σε τάση τους γύρω ιστούς.

Κοιμηθείτε σωστά για σώμα ξεκούραστο!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΥΟ Η΄ ΖΕΣΤΟ ΣΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ


Είναι συχνά δύσκολο για τους ασθενείς να καθορίσουν αν το ζεστό ή το κρύο είναι κατάλληλο για τον τραυματισμό τους . 
Όταν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, ο πάγος ή το ζεστό, ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί άμεσα και αποτελεσματικά όσον αφορά την μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής,της αιμορραγίας, του μυϊκού σπασμού και του πόνου με αποτέλεσμα τη γρήγορη επούλωση και την αποκατάσταση του τραυματισμού.


Γιατί ο πάγος είναι ευεργετικός;


Ο πάγος βοηθάεi: 
  • στην μείωση της αιματικής ροής στην περιοχή του τραυματισμού (πρώτες 72 ώρες μετά τον τραυματισμό). 
  • στην υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος. 
  • στην ανακούφιση του πόνου και στην μείωση του μυϊκού σπασμού.
 Πώς να χρησιμοποιήσω τον πάγο;
  • Τοποθετούμε τον πάγο στην τραυματισμένη περιοχή για 10 με 15 λεπτά κάθε 3 με 4 ώρες (κρύο επίθεμα ή μια σακούλα με παγάκια). Την περιοχή την προστατεύουμε με μια πετσέτα για την αποφυγή ψυχρού εγκαύματος.  
                                                

  • Παγομάλαξη  κατά την οποία λιώνουμε ένα παγάκι στην περιοχή του τραυματισμού  ή χρησιμοποιούμε ένα πλαστικό ποτήρι με πάγο γιά 8 λεπτά.



     




Γιατί το ζεστό είναι ευεργετικό;
  • Είναι ευεργετικό μετά την φάση της φλεγμονής .
  • Προκαλεί υπεραιμία στην προσβεβλημένη περιοχή. Που σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους τραυματισμένους ιστούς με αποτέλεσμα ταχύτερη θεραπεία .
  • Μπορεί να μειώσει τον πόνο ,  τον μυϊκό σπασμό , την μυϊκή δυσκαμψία και την αρθρική σκληρότητα . 
  • Εάν χρησιμοποιηθεί τις τρεις πρώτες μέρες κατά τη φάση της φλεγμονής το ζεστό θα αυξήσει το οίδημα και την φλεγμονή και θα παρατείνει τον χρόνο της αποκατάστασης.


Πότε  χρησιμοποιείται το ζεστό;


Το ζεστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί 
  • Μετά τη φάση της φλεγμονής η οποία διαρκεί τρεις μέρες και επιταχύνει την θεραπεία. Σε περίπτωση υποτροπής του τραυματισμού το χρονικό αυτό διάστημα αυξάνεται .
  • Δεν χρησιμοποιείτε όταν έχουν περάσει οι 72 ώρες αλλά έχουμε ακόμα συμπτώματα φλεγμονής ( πονος στην ξεκούραση και το πρωί ο οποίος ελαττώνετε με τις πρώτες μας κινήσεις).


  • Εφαρμόζεται με  ένα θερμό επίθεμα για  10 με 20 λεπτά στην περιοχή του τραυματισμού 2 με 3 φόρες την ημέρα. 
  • Γίνετε για προθέρμανση πριν από τυχόν πρόγραμμα άσκησης . 
  • Τέλος η θερμοκρασία πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να νιώθουμε μια ευχάριστη αίσθηση ζεστού.
                                  
      Σαρικά Κλειώ, Φυσικοθεραπεύτρια, cert.MDT, CDT